Vorige Volgende
 

Eerste Christelijke Lyceum te Haarlem

Uitbreiding en interne verbouwing van het bestaande schoolgebouw 

Projectgegevens

Opdrachtgever Stichting  Christelijk Voortgezet Onderwijs IRIS 
Ontwerp en bouwmanagement Premark Advies en Architectuur
Projectarchitect Henri Rots
BVO bestaande schoolgebouw 6.290 m2
BVO uitbreiding 550 m2
Totale projectkosten € 2.100.000,- ex BTW
Oplevering 2010
 
 

Toelichting

Het bestaande gebouw van de school heeft met name vanaf de waterzijde een monumentaal karakter. Voor een uitbreiding bood alleen de pleinzijde mogelijkheden. Uiteindelijk is aan de pleinzijde een nieuwe vleugel voor practicumlokalen en een kantine gerealiseerd. Hiervoor werden de bestaande, verouderde biologielokalen gesloopt.

De nieuwe bouwmassa voegt zich naar de richting van de Van Merlenstraat, zodat er een hoekverdraaiing ontstaat tussen het bestaande schoolgebouw en de nieuwbouw. Doordat deze bouwmassa parallel aan de straat staat wordt het profiel voortgezet en het schoolplein meer afgebakend. Het verbindingsgebied met trappen, lift en een entree vormt als het ware een scharnier tussen beide bouwmassa’s. Hier worden ook de niveauverschillen tussen beide bouwdelen opgelost.
 

 

In de nieuwe vleugel vindt de nieuwe kantine een plek op de begane grond, aan het plein. Door het gebruik van veel glas is hier openheid en licht gecreëerd, Op de verdieping van de nieuwe vleugel is ruimte voor de nieuwe practicumlokalen. De gevelopeningen zijn hier meer ingetogen om veel wandruimte te maken.

De architectuur van de uitbreiding heeft een eigentijds karakter door het gebruik van veel glas met aluminium puien in robuuste gevelvlakken. Door deze vlakken in een baksteen uit te voeren is aansluiting gezocht naar de uitstraling van het bestaande gebouw.